VEF-214 FM alale

VEF-214 FM alale

See on üsna levinud raadio. Häälestus on väga lihtne. Või noh kui vajalikku aparatuuri ei ole siis peaaegu lihtne.

Selle raadio ULL plokk on nimetusega UKV-2-08 ja seal on mingil müstilisel põhjusel tekitatud olukord kus nö vene ja lääne FM vahetamiseks ei pea poole üldse näppima. Piisab vaid kondekate vahetusest. Vahetusse lähevad konded C3, C4, C6, C13, C14, C15. Konde C19 läheb üleüldse välja.

C3 33pF -> 8,2pF

C4 82pF -> 33pF

C6 47pF -> 33pF

C13 22pF -> 2/10 pF (trimmerkonde, trükiplaadil on koht olemas)

C14 75pF  -> 62pF

C15 12pF -> 5,1pF

C19 15pF -> mitte midagi

Kondede C3 a C4 abil muudetakse sisendvõnkeringi sagedus ülespoole. C6 ja C19 kaudu muudetakse esimese astme kõrgsagedusvõimendi sagedust. C13 on heterodüüni häälestamiseks, C14 on heterodüüni sageduse muutmiseks, C15 on järelhäälestuse korrektsioon sest muidu mõjub see liiga palju.

Kui kogu asi on vahetatud siis peab hakkama sobivat sagedusvahemikku taga ajama. Väga metsas häälestuse puhul saab heterodüüni isegi kuskile 125 MHz kanti ajada.

Pooli L4 ei pea üldse torkima. See on väljund ja seda ei pea muutma. Tõsi, kuna need raadiod on kuskil 30+ vanuses siis ilmselt on nende poolide parameetrid ajas juba muutnud ja võib häälestada küll aga seda on kõrva järgi väga tülikas teha ja võib juhtuda, et head tulemust ei saagi.

Aegajalt tehakse neid aparaate ka sedasi ringi, et oleks mingisugune tulemus. Ühel sellisel oli heterodüüni sagedus aga valesti valitud (10,7 MHz allpool) ja sedasi aparaat küll mängis aga järelhäälestus ei tööta. Lisaks oli sel juhul ka poolide keerdusid muudetud mida aga tegelikult pole üldse vaja teha.

Kui aparrat lahti võtta siis on esipaneelil indikaatoriks diood. See on aga nii vägev vidin, et pesast väljavõtmisel läheb aegajalt katki.

Mõned pildid  on allpool.

Katkine diood

Katkine diodd

ULL plokk

ULL plokk

Kellgi poolt ümber tehtud aga vale sagedusega

Valesti tehtud.

Sagedus alguses

Sagedus alguses

Sagedus lõpus

Sagedus lõpus